Aktualnie jest 465 przepisów w 29 kategoriach!  

Rss | Kuchnia Polska
Wędzona kiełbasa z sarny : Dodał: Amiro | Dnia: 20-3-2011
Jesteś w kategorii: Potrawy z dziczyzny
Wędzona kiełbasa z sarny
Składniki

ok. 5 kg mięsa z sarny bez kości
2,5 kg boczku wieprzowego surowego
15 m osłonek do kiełbas
sól
1/3 łyżeczki saletry
0,5 torebki pieprzu
0,5 torebki gorczycy białej
0,5 torebki majeranku
1 duża główka czosnku

Sposób przygotowania

Przepisy na kiełbasę wędzoną z sarny - Kuchnia Polska - Przepisy Kulinarne Mięso z sarny i wieprzowinę pokroić w grubą kostkę, dodać sól (ok. 1/3 szklanki), saletrę, dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do następnego dnia w chłodnym miejscu, dla uzyskania właściwego koloru. Namoczyć osłonki jelitowe, jeśli były przechowywane w soli.
W dniu następnym całą sarninę i wieprzowinę przepuścić przez maszynkę o grubym sitku, dodać pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody, czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie przyprawy. Wyrabiać mocno i dokładnie rękami, w miarę potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Napełnianie kiełbas i wędzenie - tak jak w przepisie "kiełbasa Stefana".





Opublikowano za zgodą autora www.marbo.agnet.pl

 

 

Zdjęcia - Kliknij w obrazek:

Brak zdjęć w albumie

Komentarze (0):

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Dodasz coś od siebie ?.

Dodaj komentarz:

Anty Spam, wprowadż kod: Odśwież i przepisz kod:

Social

Jeśli uważasz, że przepis jest godny uwagi dodaj go na swoją stronę WWW lub na forum.

 

Dodaj przepis na www (html) Dodaj przepis na forum (bbcode)

 

Co Ty na to !?

 

Panel nawigacyjny:

Dodaj Przepis Zgłoś błąd w opisie Powiadom znajomego Wersja do wydruku Przelicznik płynów Przelicznik wag Przelicznik temperatur Kuchenka gazowa temeratury Czas gotowania warzyw Przelicznik długości

Amiro Datownik

Dzisiaj jest Czwartek 29 stycznia 2015
Imieniny Franciszka, Konstancji, Salomei
28 dzień roku

Zagłosuj na przepis:
  • Aktualnie 2.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Głosy: 2.7/5 (37 głosów oddany-e)

Porada

"Świeżość ryby poznajemy po skrzelach i szczękach. Jeżeli są ciemnoróżowe i przylegają do ciała, ryby są świeże. Jeżeli zbyt ciemne lub bladawe - nie."
... więcej porad

 

Skocz do kategorii:

Inne przepisy w tej kategorii:

Pieczeń duszona z sarny w śmietanie Pasztet mieszany z dziczyzny Szynka z dzika z bakaliami Wątróbka z dzika po myśliwsku Wędzona szynka z dzika

Tagi:
- Licznik - 008012

 

 


 

Dziękujemy, Twój komentarz zostanie sprawdzony przez administrację!